18 Ekim 2011 Salı

Asit-Baz Titrasyonu Deneyi

Asit-Baz Titrasyonu Deneyi
Biz kimyacılar sık sık derişimi belli olmayan asit baz çözeltileri ile karşı karşıya kalırız. Bu bilinmeyen derişimleri bulmanın en önemli ve en kolay yollarından birisi de asit-baz Titrasyonu deneyleridir. Uygulamasının kolaylığından dolayı okullarda kimyayı anlatmak ve sevdirmek için yapılabilecek en basit deneylerden birisi de titrasyon deneyleridir. Bu deneyler gerek kimyasalların kolay bulunabilirliği gerek kullanılacak araç ve gereçlerin bulunabilirliği ve uygulanabilirliğinin kolaylığından dolayı sık sık tercih edilen deneylerdendir.
Deneyin Adı                      : Asit Baz Titrasyonu Deneyi
Gerekli Kimyasallar ve Araç Gereçler
1.       1 adet büret
2.       1 adet döküm ayak
3.       2 adet erlen
4.       Dereceli silindir (mezür)
5.       Bağlama parçası (klemp)
6.       Huni
7.       Fenolftalein
8.       Derişimi bilinen HCl çözeltisi
9.       Derişimi bilinmeyen NaOH çözeltisi
Deneyin Yapılışı                             : İlk olarak aşağıdaki şekildeki titrasyon düzeneği kurulur.
Derişimi bilinen asit çözeltisi büretin sıfır noktasına kadar eklenir (genelde 0,1 Molarlık çözelti kullanılır). Derişimi bilinmeyen baz çözeltisinin hacmi ölçülerek erlene konulur. Erlendeki baz çözeltisine birkaç damla fenolftalein indikatörü damlatılır. Fenolftalein asit ve bazlığın nötr olduğu durumlarda pembe renk verir. Bu bizim eşdeğerlik noktasını bulmamıza yardımcı olacağından bu indikatör kullanılır.
Asit büret yardımıyla baza damla damla eklenir bu sırada erlendeki baz çözeltisi sürekli çalkalanarak yanılmalar önlenir. Tamamen pembe renk oluşunca damlatma işlemi sonlandırılır ve büretten harcanan asitin hacmi bulunur.
Ne Oluyor                          : Erlendeki sodyum hidroksit bütünüyle asit ile nötralleştirildiğinde pembe renk görülür ve büretten asit damlatma işi sonlandırılır. Buradan asitin hacmi bulunur (V1). Buradan bazın molaritesi şu formülle hesaplanır.
M1 x V1 = M2 x V2
M1 asitin derişimidir genelde 0,1 M kullanılır. Bu bilinmektedir. Büretten harcanan asit hacmi V1 bilinir. Titrasyona başlamadan önceki erlene konulan bazın hacmi (V2)bilinir. Geriye tek bilinmeyen M2 nin hesaplanması kalmıştır.

3 yorum: